</br>

Ontspan

Als het leven druk, pijnlijk of saai  is dan kan het lastig zijn om je te ontspannen. Ontspanning en  rust is nodig om je lichaam en geest te laten herstellen van inspanning en activiteiten.

Elke activiteit, lichamelijk  zoals fietsen, werken of geestelijk zoals omgaan met pijn of verlies, is inspannend voor het lichaam. Door regelmatig een moment van ontspanning te pakken krijgt je lichaam en je geest de kans om bij te komen van de dagelijkse inspanningen. Is de mogelijkheid om uit te rusten niet aanwezig dan stapelen spanning en vermoeidheid zich op . Je lichaam verkeert dan in een constante staat van paraatheid. Totdat het op een moment teveel wordt.

Vaak ben je er niet van bewust dat je te gespannen bent. Het risico bij de constante staat van paraatheid is dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is van essentieel belang voor het herstellen van de dagelijkse inspanningen.

Ontspanning is individueel,  het is de activiteit waar jij plezier aan beleeft en rust in vind, lezen, uitgaan, mediteren, sporten enz.